Dus je denkt erover om een instrument te leren bespelen. Of je zangkunsten te ontwikkelen. “Van harte gefeliciteerd!”, zeggen wij als professionals die hun leven hebben gewijd aan muziek. Want dat musiceren een verrijking kan zijn voor je leven staat buiten kijf.
Iemand horen en zien spelen, zeker als het op niveau gebeurt, heeft iets magisch. Handen, voeten, mond en lippen, alles werkt in harmonie samen om een klinkend resultaat tot stand te brengen. Klanken die iets teweegbrengen bij de luisteraar. Muziek kan opwekken, ontroeren, kalmeren, bemoedigen. Het kan de sfeer bepalen, denk maar aan de muziek onder films.
Het bespelen van een instrument is een geweldige investering in jezelf. Hersenwetenschappers buitelen over elkaar heen in het aandragen van bewijs dat actief bezig zijn met muziek veranderingen in het brein teweegbrengen die tal van positieve effecten hebben in andere gebieden, of het nu gaat over het reguleren van je emoties, creativiteit in het bedenken van oplossingen of het tackelen van wiskundige problemen.
Het beschikken over muzikale vaardigheden stelt je in staat samen te spelen met anderen: met z’n twee, in een band, ensemble, koor, of zelfs een heel orkest. Het klinkt niet alleen anders: dikwijls is musiceren met anderen leuker dan alleen, en bovendien een verrijking van je sociale leven.
Muziek is bovendien zo’n diep gewortelde menselijke bezigheid dat er in alle stadia van het leven op wordt teruggegrepen, bij de vorming en ontwikkeling van kinderen tot het tegengaan of zelfs voorkomen van dementie bij ouderen.
Maar zelfs als je de extra voordelen buiten beschouwing laat heb je met muziek een hobby die voldoening geeft en waar je voor de rest van je leven mee vooruit kunt. Daarom nogmaals van harte gefeliciteerd; je staat op het punt toe te treden tot de wereld van muziek!