Skip to content

Trompetles in Den Haag

Over de trompetles van Johan Noothout

Denk je er over om trompetles te nemen?

De trompet is de kleinste van de koperen blaasinstrumenten. Maar hij maakt, op de juiste manier bespeeld, de grootste indruk. Het is ook een van de meest veelzijdige instrumenten: van symfonische muziek tot jazz, pop en latin, de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.

In mijn trompetles probeer ik met al die mogelijkheden rekening te houden. Want wie kan voorspellen waar op een later moment je interesses naar uitgaan?

Over Johan Noothout

Ik was nog maar heel klein toen ik werd overdonderd door de macht en pracht van koperen blaasinstrumenten. Door de fanfares die, marcherend door de straten van het dorp waar ik opgroeide, mij diep van binnen deden schudden van opwinding. Het duurde dan ook niet lang of ik wilde trompet leren spelen. Helaas, of misschien juist wel niet, ik kreeg er geen enkel geluid uit.

Via de bariton en het euphonium, twee kleinere broertjes van de tuba, kwam ik bij de trombone terecht. En niet lang na mijn eerste tromboneles belandde ik op het Rotterdams Conservatorium. Ik maakte kennis met orkesten en ensembles in alle soorten en maten, en muziek van alle tijden en windstreken. En ik ging zelf lesgeven.

Ik leerde denken in muziek. Praten in muziek. Communiceren door muziek, met anderen die al net zo verknocht waren als ik. En ik begon te begrijpen dat er hele gevoelswerelden bestaan die je alleen in muziek kunt betreden. Hele verhalen die je alleen door je instrument kunt vertellen. Als een mop waarvan de clou voorbehouden blijft aan een kleine kring van ingewijden.

Dankzij de obstakels waar mijn leerlingen tegenaan liepen en door mijn eigen pogingen in dit voortdurende proces begon ik steeds beter te begrijpen hoe het bespelen van een koperen blaasinstrument in zijn werk gaat. En hoe je het onbegrijpelijke op een begrijpelijke manier uitlegt. Ook kwam de trompet weer terug in beeld, ditmaal met een aanzienlijk gunstigere boodschap dan eens tevoren.

Aan het einde van de reis, of liever gezegd: op deze tussenstop, vind ik mezelf met een bescheiden schat aan kennis, en het vermogen en de wil hieruit te putten om anderen op weg te helpen of hen een duwtje in de juiste richting te geven. Misschien ben jij dat wel. Je bent van harte welkom!

Mijn visie

Het bespelen van een muziekinstrument is geen magie, al lijkt het zo van een afstand voor hen die het geheim van je kunsten niet kennen. De klanken die je uit je instrument tovert zijn het resultaat van heel veel oefenen en proberen, tot je de juiste toon gevonden hebt. In die zin kun je spreken van een ambacht.

Bij alles wat ik doe speelt een persoonlijke ervaring die ik jaren geleden had een cruciale rol. Tijdens een repetitie van Mahler’s Tweede Symfonie met het Nationaal JeugdOrkest zei de Britse dirigent Mark Wigglesworth: “They don’t come to hear Mahler. They come to hear you play Mahler.”

Ik ben die woorden nooit vergeten, en me steeds meer bewust geworden van hun betekenis. Want het maakt niet uit of je net begint of al jaren speelt; wat telt is de boodschap. Jouw boodschap. Hoe je die brengt op zo’n manier dat mensen meer willen horen van wat je te zeggen hebt, dat is waar mijn lessen over gaan.

Bijzonderheden:

Ik geef naast trompetles ook tromboneles en (tenor)tubales. Ook ben ik beschikbaar voor coaching van (koper)ensembles en -secties.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Johan Noothout

Aanmelden trompetles

Johan Noothout
E: johan@dehaagsemuziekcentrale.nl

Prijslijst trompetles

Volledig cursusjaar (36 lessen)

Leerlingen tot 21 jaar
30 minuten: € 26
45 minuten: € 38,50

Leerlingen vanaf 21 jaar
30 minuten: € 31
45 minuten: € 46

Losse lessen

Privéles
45 minuten: € 42,75 per les (excl. BTW)
60 minuten: € 57,00 per les (excl. BTW)

Ensemble (vanaf 3 personen)
€ 25,- per persoon per uur (excl. BTW)

Leerlingen tot 21 jaar hoeven geen BTW te betalen.

Back To Top