Ga naar hoofdinhoud

Johan Noothout

Over muziekles van Johan

Tijdens een repetitie van Mahler’s Tweede Symfonie met het Nationaal JeugdOrkest zei de Britse dirigent Mark Wigglesworth: “They don’t come to hear Mahler. They come to hear you play Mahler.”

Ik ben die woorden nooit vergeten, en me steeds meer bewust geworden van hun betekenis. Want het maakt niet uit of je net begint of al jaren speelt; wat telt is de boodschap. Jouw boodschap.
Hoe je die brengt op zo’n manier dat mensen meer willen horen van wat je te zeggen hebt, dat is waar mijn lessen over gaan.

Over Johan

Ik was nog heel klein toen ik werd overdonderd door de macht en pracht van koperen blaasinstrumenten. Door de fanfares die, marcherend door de straten van het dorp waar ik opgroeide, me diep van binnen deden schudden van opwinding. Het duurde dan ook niet lang of ik wilde trompet leren spelen. Helaas, of misschien juist wel niet, ik kreeg er geen enkel geluid uit. Of in ieder geval niks wat ook maar enigszins op een aanmoediging leek.

Via de bariton en het euphonium, twee kleinere broertjes van de tuba, kwam ik bij de trombone terecht, en niet lang daarna op het conservatorium. Ik maakte kennis met orkesten en ensembles in alle soorten en maten, en muziek van alle tijden en windstreken.

Ik leerde denken in muziek. Praten in muziek. Communiceren door muziek, met anderen die al net zo verknocht waren als ik. En ik begon te begrijpen dat er hele gevoelswerelden bestaan die je alleen in muziek kunt betreden. Hele verhalen die je alleen door je instrument kunt vertellen. Als een mop waarvan de clou voorbehouden blijft aan een kring van ingewijden.

Het bespelen van een muziekinstrument is geen magie, al lijkt het zo van een afstand voor hen die het geheim van je kunsten niet kennen. De klanken die je uit je instrument tovert zijn het resultaat van heel veel oefenen en proberen, tot je de juiste toon gevonden hebt. In die zin kun je spreken van een ambacht.

Dankzij de obstakels waar mijn leerlingen tegenaan liepen en door mijn eigen pogingen in dit voortdurende proces begon ik steeds beter te begrijpen hoe het bespelen van een koperen blaasinstrument in zijn werk gaat. En hoe je het onbegrijpelijke op een begrijpelijke manier uitlegt. Ook kwam de trompet weer terug in beeld, ditmaal met een aanzienlijk gunstigere boodschap dan eens tevoren.

Aan het einde van de reis, of liever gezegd: op deze tussenstop, vind ik mezelf met een bescheiden schat aan kennis, en het vermogen en de wil hieruit te putten om anderen op weg te helpen of een duwtje in de juiste richting te geven. Misschien ben jij dat wel. Je bent van harte welkom!

Bijzonderheden:

Ik ben ook beschikbaar voor coaching van (koper)ensembles en -secties.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Johan Noothout

Aanmelden

Johan Noothout
E: johan@dehaagsemuziekcentrale.nl

Prijslijst

Volledig cursusjaar (36 lessen)

Leerlingen tot 21 jaar
30 minuten: € 22,50
45 minuten: € 32,50
60 minuten: € 42,50

Leerlingen vanaf 21 jaar
30 minuten: € 27,50
45 minuten: € 40,-
60 minuten: € 52,50

Losse lessen

Leskaart 10 lessen
30 minuten: € 25,- per les (excl. BTW)
45 minuten: € 35,- per les (excl. BTW)
60 minuten: € 45,- per les (excl. BTW)

Ensemblelessen (vanaf 3 personen)
€ 25,- per persoon per uur (excl. BTW)

Leerlingen tot 21 jaar hoeven geen BTW te betalen.

Back To Top